Ibrahim, Muhammad Yusuf and Putra, Rakhmadi Irfansyah and Kusuma, Dine Tiara (2020) IMPLEMENTASI ALGORITMA FREQUENT PATTERN GROWTH UNTUK MENENTUKAN REKOMENDASI MENU MAKANAN DAN MINUMAN PADA RUMAH MAKAN DINI. Diploma thesis, ITPLN.
![[thumbnail of 201631206_Muhammad Yusuf Ibrahim_Revisi_Skripsi_MUHAMMAD YUSUF IBRAH.pdf]](https://repository.itpln.ac.id/style/images/fileicons/text.png)
201631206_Muhammad Yusuf Ibrahim_Revisi_Skripsi_MUHAMMAD YUSUF IBRAH.pdf
Restricted to Repository staff only
Download (9MB)
Abstract
Using transaction data that occurs to determine food and beverage recommendations is a difficult challenge for early restaurant owners to know how many transactions have occurred so that these transactions are only kept as records because they cannot be utilized. The method that can be done is to look for the transaction data association rules that occur using the FP-Growth algorithm and to test the level of compliance of the association rules that have been made using the Lift Ratio. The results of the association rule order and the best accuracy obtained from 140 data as testing data with a minimum support threshold value of 15% and a minimum confidence threshold value of 55% produce an association rule, namely "if you order chicken noodles you will order meatballs", where the rule The association produced a support value of 18.57%, a confidence value of 59.09% and an Lift Ratio value as the value of the formation of a rule of 1.45 which indicates that the rule is valid or categorized as positively correlated because the value of the Lift Ratio > 1.
Dalam memanfaatkan data transaksi yang terjadi untuk menentukan rekomendasi makanan dan minuman merupakan tantangan yang sulit untuk dihadapi oleh pemilik rumah makan dini karena banyaknya transaksi yang terjadi sehingga data transaksi tersebut hanya disimpai sebagai arsip/nota karena tidak dapat dimanfaatkan. Cara yang dapat dilakukan adalah dengan mencari aturan asosiasi data transaksi yang terjadi menggunakan algoritma FP-Growth dan untuk menguji tingkat akurasi dari aturan asosiasi yang telah terbuat menggunakan Lift Ratio. Hasil pembentukan aturan asosiasi dan akurasi terbaik yang diperoleh dari 140 data sebagai data testing dengan nilai ambang batas minimum support sebanyak 15% dan nilai ambang batas minimum confidence sebanyak 55% menghasilkan aturan asosiasi yaitu "jika memesan mie ayam maka akan memesan bakso", dimana aturan asosiasi itu menghasilkan nilai support sebanyak 18,57%, nilai confidence sebanyak 59,09% dan nilai Lift Ratio sebagai nilai akurasi dari terbentuknya rule sebesar 1,45 yang menandakan rule tersebut valid atau dikategorikan positif berkolerasi karena nilai dari Lift Ratio > 1.
Item Type: | Thesis (Diploma) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Association Rule, FP-Growth, Frequent Pattern Growth, Lift Ratio, Support, Confidence, Rumah Makan, restaurant |
Subjects: | Bidang Keilmuan > Algoritma Bidang Keilmuan > Sistem Informasi Skripsi Bidang Keilmuan > Teknik Informatika |
Divisions: | Fakultas Telematika Energi > S1 Teknik Informatika |
Depositing User: | Yudha Formanto |
Date Deposited: | 15 Sep 2025 02:31 |
Last Modified: | 15 Sep 2025 02:31 |
URI: | https://repository.itpln.ac.id/id/eprint/1046 |