Mrs, Atikah and Mr, Indrianto and Arianto, Rakhmat (2018) Prototipe Pengontrolan Suhu dan pH pada Tambak Lobster Air Tawar Menggunakan Metode Perceptron. Diploma thesis, STT PLN.
skripsi.pdf
Restricted to Registered users only
Download (3MB)
Abstract
Low temperatures can decrease the appetite of lobsters whereas an inadequate pH may affect the chemicals or toxins present in the water. For that, we need a device that can control and monitor the state of temperature and water pH even though far away in ponds. This research aims to maintain the state of temperature and pH in the optimal state that ranges between 25oC-29oC and 6-8 pH so as to improve the survival of freshwater lobster. In the manufacture of the tool used temperature sensors and pH sensors as parameters to control water quality. In order to determine the quality of water we used perceptron method to classify good or bad water quality based on temperature and water pH value. For data transmission used wifi module ESP8266 as intermediary arduino and server cloud so that data can be accessed anywhere. The result of this research is information about the condition of freshwater lobster ponds can be viewed from the smartphone. In addition, the use of monitoring tools can maintain the temperature and pH in optimal conditions with the average temperature and pH produced in the test that is 28.0 oC and 7.03 pH.
Suhu yang rendah dapat menurukan nafsu makan lobster sedangkan pH yang tidak sesuai dapat mempengaruhi bahan kimia atau racun yang ada di air. Untuk itu dibutuhkan suatu perangkat yang dapat mengontrol dan memonitoring keadaan suhu dan pH air meskipun berada jauh pada tambak. Penelitian ini bertujuan untuk menjaga keadaan suhu dan pH pada keadaan optimal yaitu berkisar antara 25oC-29oC dan 6-8 pH sehingga dapat meningkatkan kelangsungan hidup lobster air tawar. Dalam pembuatan alat digunakan sensor suhu dan sensor pH sebagai parameter untuk mengontrol kualitas air. Dalam
menentukan kualitas air digunakan metode perceptron untuk mengklasifikasi kualitas air baik atau buruk berdasarkan nilai suhu dan pH air. Untuk pengiriman data digunakan modul wifi ESP8266 sebagai perantara arduino dan server cloud
sehingga data dapat di akses dimana saja. Hasil dari penelitian ini, informasi tentang keadaan tambak lobster air tawar dapat dilihat melalui smartphone. Selain itu, penggunaan alat monitoring dapat menjaga suhu dan pH dalam
keadaan yang optimal dengan rata-rata suhu dan pH yang dihasilkan dalam pengujian yaitu 28,07oC dan 7,03 pH.
| Item Type: | Thesis (Diploma) |
|---|---|
| Uncontrolled Keywords: | Pengontrolan, suhu, pH, tambak, lobster air tawar, perceptron Controlling, temperature, pH, ponds, freshwater crayfish, perceptron |
| Subjects: | Skripsi Bidang Keilmuan > Teknik Informatika |
| Divisions: | Fakultas Telematika Energi > S1 Teknik Informatika |
| Depositing User: | Sutrisno |
| Date Deposited: | 12 Nov 2025 02:40 |
| Last Modified: | 12 Nov 2025 02:40 |
| URI: | https://repository.itpln.ac.id/id/eprint/3763 |
